Road 2 Rotterdam: erg koude 30 km

Het is zaterdag 3 maart. De Siberische beer houdt het land al flink wat dagen in zijn ijskoude greep en vandaag staat de derde trainingsloop voor de Marathon van Rotterdam op de planning. Heel erg benieuwd hoe dat zal gaan, want a) het is mijn langste afstand tot nu toe en b) het is onwijs koud met temperatuur rond de -6 graden Celsius. Kan ik het überhaupt uitlopen?

hft_30km

hft_route30k

Dit keer loop ik mee met Runploug Garrelsweer. Ik zeg ‘ik’, want Peter moet helaas deze trainingsloop aan zich voorbij laten gaan, vanwege een knieblessure die hij tijdens een wintersportreis met school heeft opgelopen. Zijn verhaal lees je hier.

Ik ben vandaag gekleed in heel veel laagjes. Goed inpakken is nu echt wel de regel, want anders kun je behoorlijk kou vatten onderweg.

hft_groep

We verzamelen in het dorpshuis en zijn uiteindelijk met een groep van ongeveer 40 lopers. Deze worden onderverdeeld in verschillende kleine groepen. Ik loop weer mee met de pacers van 6.15 min/km. Een groepje van 8 personen. Na een groepsfoto gaan we van start.

hft_0-10

0-10 kilometer
Ondanks de kou is het wel super mooi weer. De lucht is strak blauw en de zon schijnt. De wegen zijn schoon en van gladheid hebben we weinig tot geen last. Vanuit Garrelsweer lopen we via Ten Post naar Ten Boer. We hebben de wind in de rug en dat is ook te merken aan ons gemiddelde tempo. Deze ligt zo rond de 6.09 min/km. Tussendoor stoppen we bij een kerkje en opnieuw in het centrum van Ten Boer. Het loopt lekker en ik geniet van het vlakke Groningse landschap.

hft_10-20_1

hft_10-20_2

hft_10-20_3

10-20 kilometer
Dan wordt het wat pittiger. We lopen van Ten Boer met een ruime bocht naar Stedum. Dit betekent stukken met veel zijwind en een aantal steile bruggetjes die we op en af moeten. Grote stukken tussen de weilanden door, geen beschutting van bomen die de wind doen afnemen. Toch voel ik me best lekker. Ik kan het allemaal nog prima handelen. Die laatste 10 kilometer moet ook makkelijk kunnen, we zijn immers over de helft.

hft_20-30_1

hft_20-30_2

hft_20-30_3

20-30 kilometer
Wishful thinking. Dit zijn de pittigste 10 kilometer die ik tot nu toe voor het trainen van de marathon heb gehad. Grote stukken van tegenwind en stevige zijwind tussen de weilanden door. Ik heb moeite om mezelf te blijven oppeppen. Ik kan gelukkig gebruik maken van wat beschutting, door achter andere lopers te gaan lopen. Na de laatste pauze zit ik er mentaal doorheen. Die 5 kilometers zijn langer dan ooit en ik kan de opmerkingen ‘we hoeven nog maar twee / anderhalve kilometer‘ op dat moment niet goed hebben. Ik houd me stil, maar het mentale gevecht in mijn hoofd is in volle gang. Dan komen we Garrelsweer binnen en zie ik eindelijk de vlaggetjes bij het dorpshuis. Ik ben nog nooit zo blij geweest om klaar te zijn. Ik kan mijn emoties niet meer bedwingen en laat mijn tranen de vrije loop.

Lichamelijk heb ik het allemaal goed kunnen handelen en ik voel mij fit, oké op stijve bovenbenen na. Maar psychisch was ik op. Nadat de tranen waren geweest kon ik de knop gelukkig omzetten en ben ik ook echt wel trots op mezelf dat ik dit heb gedaan. Het maakt me sterker en ik heb er vertrouwen in dat ik de marathon helemaal zal gaan uitlopen.

Over twee weken is de allerlaatste trainingsloop. Dan mag ik 35 kilometer gaan aantikken, hopelijk weer samen met Peter. Fingers crossed!

Bron foto’s
Bron routekaart: Runkeeper app

Advertenties

3 gedachtes over “Road 2 Rotterdam: erg koude 30 km

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s