Niets meer 'moeten'

Een paar weken geleden kreeg ik weer een kleine terugslag te verduren. Lichamelijk en geestelijk was ik weer erg moe, omdat ik teveel heb gegeven en gedaan voor mijn werk en te weinig aan mezelf heb gedacht. En dat alles omdat ik weer teveel ‘moet’ van mezelf. Hoe kom je daar nu vanaf?

Alles wat ik leuk vind om te doen was ineens weer ‘moeten’ geworden. Vooral het woord ‘moeten’ in combinatie met ‘even’ is dan echt killing: ‘ik moet nog even …’ Je kent het vast wel.
Zeker gezien het feit dat ik nog een lange weg te gaan heb qua herstel van mijn burn-out, moet ik gewoon altijd goed op mezelf blijven letten en niet weer teveel in een keer willen doen.

eisenhowerschema

Moeten zit tussen je oren” heeft iemand jaren geleden tegen mij gezegd. “Het gaat allemaal om prioriteiten durven te stellen.” Maar hoe pak je dat aan, hoe stel je prioriteiten?

Ik ben op internet gaan zoeken en kwam in verschillende artikelen de prioriteitenmatrix tegen, ook wel het Eisenhower-schema genoemd.

In deze matrix deel jij je activiteiten in. Zo krijg je een overzicht in hoeverre de ‘moetjes’ urgent genoeg zijn om meteen aan te pakken.
Om dit te kunnen bereiken is er een stappenplan, met maar 4 stappen (I like 🙂 ) .

  1. Schrijf eerst alle ‘moetjes’ op. Zo is het uit je hoofd en heb je alles wat volgens jou moet voor je op papier staan. Waarschijnlijk is het een flinke lijst geworden.
  2. Nu ga je alle ‘moetjes’ bij langs en denk je na bij elke ‘moetje’ hoe belangrijk of urgent het op dat moment voor je is. Leg deze ‘moetjes’ langs de matrix.
    Plan moetjes in waaraan jij tijd wilt besteden. Denk ook aan de taken die je eventueel kunt overdragen aan iemand anders.
    Blijven er nog dingen over? Dan zijn die blijkbaar toch niet super belangrijk en kun je ze in een korte tijd tussen andere activiteiten door afhandelen.
  3. Nadat je de moetjes hebt verdeeld en ingepland -of aan anderen hebt overgedragen- werk je al je actiepunten (de ‘moetjes’) één voor één af.
  4. Blijf rekening houden met jezelf. Laat je niet leiden door je agenda en je to-do lijst, maar neem zelf de leiding in handen. Blijkt dat je planning niet uit komt? Begin weer opnieuw bij stap 1. Houd jezelf goed in de gaten, en zorg dat je plezier blijft houden in wat je doet.

Misschien lukt het wel om van alles van je moet, activiteiten te maken die je wilt doen. En dat klinkt al een stuk positiever in de oren, wat je vaak ook productiever maakt.

Ga jij ook hiermee aan de slag of is dit voor jou al bekend terrein? Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaringen.

Bron matrix

‘Moet’ jij ook altijd van alles van jezelf?
Hoe ga je daarmee om?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s